Желатин корисні властивості і секрети застосування в медицині та кулінарії

У цій статті ви дізнаєтеся все про желатин, що це таке, з чого його роблять, чим корисний і як його можна застосовувати в кулінарії, медицині та інших сферах. Багато вживають цей інгредієнт в їжу постійно або періодично, смакуючи різноманітні желейні тістечка і торти, заливні і холодцы. При цьому мало хто замислюється, що насправді цей продукт дуже корисний і універсальний. Знаючі люди та лікарі використовують його в лікувальних цілях при багатьох хворобах.

У кожному поважаючому себе харчовому магазині у відділі для спецій є желатин. Він продається в пакетиках, наповнені порошком жовтуватими кристалами. Він незамінний в кулінарії, якщо потрібно створити терпку консистенцію для холодцю, десертів, желе і т. д. Це продукт тваринного походження, який виготовляється з кісткової і хрящової тканини тварин.

Внаслідок тривалого кип'ятіння і виварювання отримують густу масу, яку висушують. Він має вигляд напівпрозорих або прозорих, майже безбарвних пластин або листів, товщина яких складає до 3 мм. Таку речовину збільшується в об'ємі при зануренні у воду температурою 36 °C і повністю розчиняється при температурі води менше 45 °C. Продукт характеризується відмінним складом. Незважаючи на невелике різноманітність мікроелементів у ньому, вони присутні в досить великій кількості.

Крім усього іншого, жовтий порошок має в своєму складі білки в великій кількості, і трохи жирів і вуглеводів. Однак калорійність у нього досить висока, але при розведенні можна отримати продукт калорійністю близько 60 ккал. Навіть якщо періодично у вашому меню будуть з'являтися холодцы і желе, це дозволить значно зміцнити організм.

Також це чудо-засіб використовують і в косметології та медицині в якості зовнішніх процедур: різних масок, компресів і аплікацій. Така популярність пояснюється просто: речовина по своїй структурі ідентично з колагеном, який просто незамінний для відновлення хряща, волосся, шкіри та нігтів. Всі проблеми, які ми бачимо в зовнішності, пов'язані з нестачею колагену.

Найприємніше те, що подібне лікування не потребує значних фінансових вкладень. Його можна використовувати і в профілактичних цілях. Крім вживання страв на основі желатину всередину, з ним можна робити компреси.

Вони поліпшують рухливість суглобів, знімають біль і хрускіт. Робити процедуру потрібно перед сном. Фахівці вважають, що один тільки желатин не може повністю вилікувати хворобу. Але поліпшити функціональність суглобів і втамувати біль, цілком.

Але при цьому людина повинна доповнювати лікування фізичними вправами, масажем та іншими методиками, рекомендованими медициною. Не треба сподіватися, що це допоможе при важких патологіях суглобів. Вирушайте до лікаря і не займайтеся самолікуванням. Перемішуємо желатин з водою і підігріваємо, потім додаємо ложку авокадо і всі інгредієнти перемішуємо між собою. Акуратно наносимо на шкіру і змиваємо через двадцять хвилин.

Дана методика успішно усуває зморшки і очищає. Чистка за допомогою желатину завжди якісна, так як продукт потрапляє глибоко в пори і усуває забруднення. Для приготування вам знадобляться чайна ложка харчового желатину, одна таблетка активованого вугілля і дві чайні ложки лимонного соку. Перед нанесенням потрібно розчинити основний компонент у воді і залишити на повільному вогні до набрякання. Потім потрібно додати потовчену таблетку і сік.

Отже, для брюнеток і темноволосих в суміш необхідно додавати сік моркви, а блондинкам підійде лимонний. На одну ложку основного речовини припадає три ложки соку. Після нанесення надягаємо пакет на голову, зверху надягаємо рушник і сушимо волосся феном протягом десяти хвилин. Витримуємо суміш на голові сорок п'ять хвилин, потім змиваємо водою. Можна додати бальзам. Робіть маску один раз на тиждень, і вже зовсім скоро помітите результат: шевелюра буде гладкою і шовковистою, більш того, волосся наповняться густотою.

Як у попередньому випадку розлучається желатин з водою. Беремо масло в такій кількості, щоб не було надто багато. Так, для сухого волосся потрібно півтори ложки засоби, для нормальних одна, а для жирних – половина. Прогріваємо, як у попередньому рецепті і наносимо.

Шеф -кухарі радять знижувати кількість желатину при приготуванні заливних страв з м'яса і, навпаки, збільшувати при додаванні в киселі, фруктово-ягідні та рибні страви. Самим низьким вмістом желатину повинно бути в стравах з фруктів, в яких спочатку міститься велика кількість пектинів, що є природними желирующими речовинами. Використовувати желатин в ще більшій кількості не рекомендується, оскільки готову страву незмінно придбає консистенцію і запах столярного клею.

Якщо вихідна рідина не набула студнеобразную консистенцію, значить, використовували желатин низької якості або з вичерпаним терміном придатності або не були дотримані правила приготування страви і пропорції компонентів: Для того щоб страва з желатину вийшло апетитним, і було позбавлене специфічного запаху клею, рекомендується додавати у вихідний розчин невелику кількість харчової кислоти лимонної, яблучної, оцтової або винної. Незважаючи на цілий ряд переваг, даний продукт все ж має деякі протипоказання, а деяким про зовсім варто виключити його вживання.

Заборона поширюється на таких осіб: Як профілактичний засіб желатин ідеальний для запобігання виникнення цілого ряду проблем зі здоров'ям. А от вирішити серйозні патологічні зміни йому не під силу. Навіть якщо ви вирішили застосовувати продукт в цілях профілактики, проконсультуйтеся з лікарем на предмет наявності у вас протипоказань. джерела

Схожі статті: